Hyppää sisältöön
Uutiset

01.10.2024 18:54

Työntekijät vaativat mielenosoituksessa EU:n julkisia hankintoja koskevan sääntelyn uudistamista

Työntekijät ja ammattiliittojen edustajat eri puolilta Eurooppaa kokoontuivat Brysseliin osoittamaan mieltä reilumpien työehtojen puolesta.

Julkisilla varoilla tehtäviltä hankinnoilta tulee edellyttää työehtosopimusten noudattamista, vaativat eri puolilta Eurooppaa saapuneet työtekijät ja ammattiliittojen edustajat Brysselissä 1.10. järjestetyssä mielenosoituksessa. Se keräsi paikan päälle noin tuhat osallistujaa, jotka ilmaisivat vaatimuksiaan iskulausein ja puhein EU-instituutioiden edessä. PAM on yksi mielenosoituksen koollekutsuneista ammattiliitoista.

– Haluamme, että EU toimii vastuullisesti ja varmistaa, että julkisia hankintoja koskevat säännöt edistävät reiluja työehtoja. Työehtosopimusten noudattaminen varmistaisi erityisesti matalapalkkaisilla aloilla työskenteleville minimipalkan, työajat ja muut työehdot. Se myös estäisi työehtojen polkemista kilpailun nimissä, PAMin sopimusasiantuntija Anu Kähkönen sanoo.

Halvin hinta ei takaa reiluja työehtoja

Suomessa julkisten hankintojen arvo oli vuonna 2023 noin 37,6 miljardia euroa. Erityisesti siivous- ja turvallisuuspalvelujen kilpailuttaminen on yleistä.

Nykyisessä kilpailutuskäytännössä suuri ongelma työntekijöiden oikeuksien kannalta on se, että usein valintaperusteena on ensisijaisesti hinta, mikä johtaa työehtojen heikentämiseen. Halvempaa hintaa tarjoavat yritykset voivat pyrkiä säästämään työntekijäkuluista, mikä voi tarkoittaa matalampia palkkoja, pidempiä työaikoja tai huonompia työoloja.

–Tämä luo epäoikeudenmukaista kilpailua ja painaa työehtoja alas, erityisesti matalapalkkaisilla aloilla, kuten siivous-, turvallisuus- ja ruokapalveluissa. Lisäksi alihankintaketjuissa työntekijöiden oikeuksien valvonta voi olla puutteellista, mikä lisää riskiä työehtojen polkemiseen, PAMin sopimusasiantuntija Markku Saikkonen sanoo.

PAMin sopimusasiantuntijat Anu Kähkönen ja Markku Saikkonen (kuvassa oikealla) osallistuivat mielenosoitukseen paikan päällä.

Uudistamiselle tukea myös taloustieteilijöiltä

Työntekijöiden ja ammattiliittojen vaatimusta julkisia hankintoja koskevan sääntelyn uudistamisesta tukee myös yli sata maailman johtavaa taloustieteilijää, mukaan lukien Isabella Weber, Thomas Piketty and Ann Pettifor avoimessa kirjeessään. He arvioivat, että sääntelyn uudistaminen vahvistaisi työehtosopimusneuvotteluja ja parantaisi työoloja työvoimavaltaisilla aloilla, kuten siivous-, turvallisuus- ja ruokapalveluissa.

Taloustieteilijöiden mukaan EU:n alueella on miljoonia työntekijöitä, joiden palkka- ja työoloihin julkisten hankintojen standardit vaikuttavat.

Teksti: Minna Raitapuro
Kuvat: Markku Saikkonen & Marie Sandberg-Chibani

Avainsanat:

EU lainsäädäntö

Haku