Hyppää sisältöön
Uutiset

24.09.2024 12:42

HOK-Elanto käynnistää muutosneuvottelut ravintolatoiminnoissaan – neuvotteluiden piirissä 505 työntekijää

Muutosneuvottelut voivat johtaa enintään 140 neuvotteluiden piirissä olevan henkilön nykyisen työsopimuksen osa-aikaistamiseen, irtisanomiseen tai työsuhteen olennaisen ehdon yksipuoliseen muuttamiseen

HOK-Elanto käynnistää 30.9. muutosneuvottelut, jotka koskevat kaikkiaan 505 HOK-Elannon ravintoloissa työskentelevää henkilöä, mukaan lukien vuoroesihenkilöt ja työntekijät. Muutosneuvottelujen ulkopuolelle jäävät keittiömestarit, keittiöpäälliköt, ravintolapäälliköt, ravintolajohtajat ja liikeideapäälliköt. Neuvottelut eivät myöskään koske Ravintola Lasipalatsia, Café Lasipalatsia, Bio Rexiä tai Lasipalatsin Terassia, eikä ketjuohjausta.

HOK-Elannon Järvenpään Prisma-keskuksen ravintoloissa käynnistetään samanaikaisesti henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut toimitilamuutoksista ja nykyisten vuokrasopimusten päättymisistä johtuen. Näiden neuvottelujen piirissä on yhteensä 9 työntekijää.

HOK-Elannon ravintolaliiketoiminnoissa työskentelee noin 660 ja koko HOK-Elanto-konsernissa yhteensä noin 6800 henkilöä. HOK-Elannon ravintoloita ovat esimerkiksi Kappeli, Zetor, Vltava ja Belge, kauppakeskus Jumbon ravintolamaailma, Rosso- ja Chico’s ketjujen ravintolat sekä Coffee House -kahvilat.

Muutosneuvottelujen laajuus yllätti ravintolatyöntekijöitä edustavan pääluottamusmies Piia Kuusniemen. Hän on huolissaan työntekijöiden toimeentulosta, sillä alustavien suunnitelmien toteutuessa yli viidesosalle ravintolahenkilöstöä tulisi merkittäviä muutoksia työsuhteisiin.  

– Monella on vaikea tilanne jo ennestään. Tämä lisää epävarmuutta ja huolta toimeentulosta, Kuusniemi kertoo.  

Muutosneuvottelujen taustalla on HOK-Elannon mukaan ravintolatoimialan myynnin vähentyminen, joka on seurausta taantumasta, matkailijoiden vähentymisestä sekä kuluttajien epävarmuuden ja etätyöskentelyn lisääntymisestä. Työnantajan tavoitteena on löytää ratkaisuja, joilla voidaan vähentää kokoaikaisen henkilöstön ja vuoroesihenkilöiden osuutta ravintoloissa ja lisätä toiminnan kannattavuutta, HOK-Elanto kertoo tiedotteessaan.

Työnantajan alustavan arvion mukaan suunnitelma voi toteutuessaan johtaa enintään 140 neuvotteluiden piirissä olevan henkilön nykyisen työsopimuksen osa-aikaistamiseen, irtisanomiseen tai työsuhteen olennaisen ehdon yksipuoliseen muuttamiseen. 

– Samaan aikaan kun hallitus vaatii työntekijöitä kokoaikatöihin, tässä ollaan nyt muuttamassa kokoaikaisia työsuhteita osa-aikaisiksi. Työttömyysturvaan ja muuhun sosiaaliturvaan tehdyt leikkaukset vaikeuttavat muutosneuvottelujen kohteena olevien työntekijöiden asemaa entisestään, Kuusniemi ihmettelee.

Hän kannustaa työntekijöitä ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä yhteydessä, puhelimitse, sähköpostitse tai Work-chatin kautta.

– Perustan neuvottelujen piirissä oleville työntekijöille pian myös oman Workplace -ryhmän. Siellä voimme käydä luottamuksellista keskustelua neuvotteluista työntekijöiden kesken. Työnantajan puolesta työntekijöille on tarjolla myös työpsykologin palveluita keskusteluapuna, Kuusniemi kertoo.  

Hän toivoo tulevilta neuvotteluilta avoimuutta ja yhteistyötä.

– Nyt etsimme vaihtoehtoisia ehdotuksia ja ratkaisuja, jotta muutosneuvottelujen vaikutukset työsuhteisiin eivät toteutuisi ennalta ilmoitetussa laajuudessaan.


Teksti: Minna Raitapuro

Haku