Hyppää sisältöön
Artikkelit

22.08.2024 14:36

Plantagen yrityssaneeraukseen – työntekijöiden palkat pyritään turvaamaan 

Puutarhamyymälä Plantagen hakee yrityssaneeraukseen tervehdyttääkseen toimintaansa ja välttääkseen konkurssin. Työntekijöiden näkökulmasta tilanne antaa toivoa.

Plantagen
Plantagenin saneerauksessa tavoitellaan myymäläverkon pienentämistä, vuokrasopimusten uudelleenneuvottelua ja henkilöstövähennyksiä.

Suomessa Plantagen-nimellä toimiva kasvi- ja puutarhamyymäläkonserni on ilmoittanut hakevansa Suomen, Ruotsin ja Norjan yhtiönsä yrityssaneeraukseen. Suomessa ketjulla on kymmenen myymälää. 

Huoli työpaikoista ja työntekijöiden toimeentulosta on ilmeinen, vaikkakin yrityssaneeraukseen pääseminen voi tervehdyttää yrityksen tilannetta. 

Tavoitteena on pelastaa yritys konkurssilta. Tämä on usein työntekijöiden kannalta parempi vaihtoehto kuin konkurssi.

– Tavoitteena on pelastaa yritys konkurssilta. Tämä on usein työntekijöiden kannalta parempi vaihtoehto kuin konkurssi, jossa työpaikat voivat kadota kokonaan, kommentoi PAMin ratkaisupäällikkö Marja Salmivuori

Plantagenin saneerauksessa tavoitellaan myymäläverkon pienentämistä, vuokrasopimusten uudelleenneuvottelua ja henkilöstövähennyksiä. Saneeraus saattaa johtaa myös muutosneuvotteluihin ja mahdollisiin irtisanomisiin.  

Salmivuori muistuttaa, että irtisanomiset yrityssaneerauksen aikana edellyttävät, että yrityksellä on todellinen tarve työvoiman vähentämiselle. 
– On hyvä huomioida, että saneeraustilanteessa irtisanomisiin voi liittyä poikkeuksia verrattuna normaaleihin irtisanomistilanteisiin. Esimerkiksi irtisanomisajat voivat lyhentyä, ja työnantajalla voi olla oikeus irtisanoa määräaikaisia työsuhteita. 

Saneerausohjelmassa voidaan esittää myös muutoksia työntekijöiden palkkoihin ja muihin työehtoihin. Tällaisissa muutostilanteissa olisi erittäin tärkeää, että henkilöstöllä on edustus yhteistoimintaneuvotteluissa, jatkaa Salmivuori. 

– Valitettavasti tällä hetkellä Plantagenilla ei ole luottamusmiestä Suomessa. Apua ja neuvoja henkilöstön edustajan valintaan saa tietenkin täältä meiltä, koska PAM on myyjien oma ammattiliitto.  

Marja Salmivuori

Yrityssaneerauksen aikana työntekijöiden palkkasaatavat turvataan yleensä paremmin kuin konkurssitilanteessa.  
– Jo yrityssaneeraukseen pääseminen edellyttää, että palkat ovat olleet ajallaan maksussa. Tämä on hyvä asia työntekijöiden näkökulmasta, Salmivuori summaa. 

Salmivuori kuitenkin korostaa, että Plantagenin mahdollisen maksukyvyttömyyden uhatessa työntekijöiden kannattaa olla valppaana ja hakea palkkaturvaa kolmen kuukauden sisällä palkkasaatavan syntymisestä. 
– Palkkaturvahakemus tehdään ELY-keskukselle ja se hoitaa asiaa eteenpäin. Me täällä PAMissa totta kai ohjaamme ja autamme jäseniämme hakemuksen teossa ja muutenkin − tällaisessa tilanteessa herää ymmärrettävästi paljon kysymyksiä ja huolia. 

Avainsanat:

kaupan ala

Haku