Hyppää sisältöön

VN/29568/2023 Hallituksen esityksestä eduskunnalle yhteistoimintalain muuttamista koskevaksi laiksi. Lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle.

20.8.2024

PAM vastustaa hallituksen yhteistoimintalakiin esittämiä heikennyksiä. Yhteistoimintalain kokonaisuudistus tuli voimaan 1.1.2022, eikä muutostarvetta ole.

Tiivistelmä

Hallitus esittää, että jatkossa yhteistoimintalakia sovellettaisiin kaikessa kattavuudessaan vain vähintään 50 työntekijää työllistäviin yrityksiin tai yhteisöihin nykyisen vähintään 20 työntekijää työllistävien sijaan.

Lisäksi hallitus esittää kevennettyä vuoropuhelua ja muutosneuvotteluita koskevia rajoitettuja velvoitteita työnantajille, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä olisi säännöllisesti 20-49. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yhteistoiminta tämän kokoisissa yrityksissä heikkenee ja työntekijöiden tiedonsaanti ja vaikutusmahdollisuudet vähenevät. Lisäksi se tarkoittaisi sitä, että jatkossa ennen henkilöstön vähentämistä käytäviä muutosneuvotteluja (aiemmin yt-neuvottelut) käytäisiin 20-49 työllistävissä yrityksissä vain silloin, kun työnantaja harkitsee 90 päivän ajanjakson aikana vähintään 20 työntekijää koskevia työvoiman vähentämistoimia.

Hallitus esittää myös henkilöstön vähentämistä koskevien muutosneuvotteluaikojen lyhentämistä puolella kahdesta viikosta seitsemään päivään ja kuudesta viikosta kolmeen viikkoon. Tämän myötä mm. työntekijöiden aito mahdollisuus esittää ehdotuksia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja muutosneuvotteluissa käsiteltäväksi heikkenisi tai jopa estyisi kokonaan.

Haku